2009. 02. 06.

3. Különbségek azért vannak

A minap Daróczi Dávid kormányszóvivő a vagyonnyilatkozatok keddi ismertetésekor arról beszélt, a miniszterelnök nem tett félre a rengeteg pénzből. Minek is...?? A Blikk a kormányfő környezetéből megtudta: a 114 millió bruttó összeg, ebből mintegy 28 millió forint adót fizetett Gyurcsány, így „csak” nagyjából 86 millióból gazdálkodhatott. Ez azt jelenti: havonta mintegy 7,1 millió forintot, naponta 235 ezret költhetett. Szomorú nem igaz?
A lapinformációk szerint közel 30 millió forintot emésztett fel tavaly a 400 négyzetméteres, Szemlőhegyi úton található villa fenntartása. Nem csak a rezsire kell gondolni – például csak a fűtésszámla havi 350 ezer forint körül lehet –, Gyurcsány maga fizeti a háza technikai biztosításának költségét is: vendégül láttak már olyan védett vezetőket, mint Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vagy Tony Blair volt brit kormányfő.

Szintén jelentős pénzt költ a családjára a kormányfő, lapinfók szerint a „maradék” 56 millió forintból összesen 17 embert tart el vagy támogat Gyurcsány, beleértve négy gyermekét, az unokahúgát – neki például lakást bérel a fővárosban –, testvérét, édesanyját, annak testvérét, volt feleségét is.
Jelentős kiadást jelentenek az utazások, Gyurcsány ugyanis gyakran magával viszi feleségét vagy éppen valamelyik gyermekét hivatalos külföldi programjaira, ilyen esetben az ő költségeiket a miniszterelnök saját zsebből állja.
De magának a luxuséletvitelnek is borsos az ára! Például heti egy-két alkalommal tartanak a Gyurcsány-villában átlagosan 12 fős fogadást, vacsorát. Ezeken az eseményeken közéleti személyiségek, művészek, értelmiségiek, gazdasági szakemberek és persze a miniszterelnök barátai, közeli ismerősei vesznek részt.
Egy-egy ilyen vacsora ára – úgy tudjuk ( Blikk.hu )– átlagosan 100 ezer forint körül alakul...

Nézzük az ellenzéket:
A héttagú családnak havi 700 ezer forint rendszeres bevétele van. Képviselőként bruttó 232 ezer forintot kap, és 162 ezer forint költségtérítést, továbbá a Fidesz-elnökségért havi 402 ezer forint jár. (A párt tavaly azért csökkentette 300 ezerrel, mert a válság miatt példát akartak mutatni.) Az öt gyermek után 80 ezer családi pótlékot kapnak. Orbán feleségének, Lévai Anikónak nincs keresete, ingyen tanít.
A Fidesz-elnök munkatársától megtudtuk: Orbánék kasszáját havi 100 ezer forinttal terheli a házon lévő 20 milliós hitel törlesztése. A Blikk becslése szerint a 183 négyzetméteres ház rezsije havi 150 ezret emészt fel. Legfeljebb havi 450 ezer marad, egy főre vetítve 64 ezer. Egy átlag kétgyermekes magyar családban 50 ezer forint az egy főre jutó bevétel. Az Orbán család a családfő bevallása szerint alig gazdálkodik több pénzből. Egymás tankönyveit öröklik a kicsik, és mivel a családban négy lány van, így előfordul, hogy a ruhák is körbejárnak – állítja forrásunk. – Orbán pedig nem kedveli a luxust, akkor vesz csak új ruhákat, ha igazán szüksége van rájuk, és a család csak ritkán jár étterembe. A Fidesz elnöke jól elvan vacsorára egy darab szalonnával vagy egy kolbásszal – mondta.
A család az élelmiszerboltokban sem szórja a pénzt. Őstermelőktől vásárolnak, de nemcsak azért, mert olcsóbb, hanem hogy segítsék a gazdákat. Felcsúton évente legalább kétszer vágnak disznót.A család megtakarítása tavaly 15 millióval apadt, mert a legidősebb gyermeknek, Ráhelnek lakást vettek, és régi Golfjukat Citroen C4-esre cserélték. A szülők könyveikkel rendre hizlalták a családi kasszát: Orbán bruttó 4,2 millió forint honoráriumot kapott könyvéért tavaly. Lévai Anikó több mint 10 milliót vágott zsebre 2007-ben a szakácskönyvéért.

Engem már annyira nem is érdemes vizsgálgatni:
Ebben a hónapban 105399 forintot kaptam kézbe fizetésként. Számolhatjuk éves átlagnak, hiszen a tavalyi évben hasonlóan kerestem. Az én éves fizetésem várhatóan 1264788 forint lesz ebben az évben. Havonta durván 15-20000 forintot költök telefonszámlára a zenekari szervezések, illetve a magánbeszélgetések miatt. 35000 forint rezsit fizetek, és még 5-5000 forint a zenekari, illetve internet költségem. 24000 forint a vonatbérletem, ha ezt fel nem emelik. Prémiumot, jutalmat nem nagyon fogok kapni, hiszen majd a válságra hivatkoznak. Ellenben emelik a viz, gáz, villany árát, magasra fogják emelni az élvezeti cikkek és a benzin árával együtt. Jelen esetben, úgy hogy minden havi fix költségemet kifizettem 2000 forint a vagyonom és még szinte el sem kezdődött a hónap... Hogy rohadnátok meg az összes többi, hasonló parazitával együtt!

Nincsenek megjegyzések: